Бінарний урок до дня української мови з кухарями

Креативне бачення Дня писемності та мови в ліцеї

Кожна епоха приносить свої винаходи та відкриття. Однак, найбільшим винаходом людства була писемність.

В Березнегуватському професійному ліцеї  впевнені, що українська народна кухня – це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво. Це неоціненний здобуток, яким можна й ватро пишатися, який не слід забувати. Українська кухня створювалася протягом багатьох віків, тому вона в певній мрії відбиває не тільки історичний розвиток українського народу, а й його звичаї, традиції та культуру.

Так,  в листопаді, до Дня української писемності  та мови, в ліцеї було проведено виховний захід, мета якого – не лише прищепити любов та повагу до рідної мови, підняти її престиж, а й збагатити учнів знаннями про культурну спадщину України, зокрема – про особливості української кухні.

Майстер виробничого навчання професії «Кухар» Віра Кучерук, заручившись підтримкою викладача української мови та літератури О.Кургацької, протягом заходу змогла переконати присутніх в унікальності та розмаїтті українських страв на прикладі славнозвісної «Енеїди» І.Котляревського. Учні дізналися, що «Енеїда» – перший друкований твір, написаний живою народною українською мовою, що своєю появою стверджував початок нового етапу в розвитку нашої літератури. А також засвоїли основні етапи приготування українського борщу та полтавських галушок. Віра Яківна запевнила, що українська кухня варта світового визнання.  І врешті-решт, учні переконалися, що на українських стравах зростають видатні люди.